Katasztrófavédelmi bemutató

Iskolánk felső tagozatos diákjai 2019. szeptember 27-én katasztrófavédelmi bemutatót néztek meg. A szakmai programot a Kisteleki Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Kisteleki Városi Rendőrkapitányság, a Kisteleki Katasztrófavédelmi Őrs és a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezete együttesen szervezte.

Látványos módon mutatták be, hogyan dolgoznak a tűzoltók egy baleset helyszínén. Mi történik akkor, ha kigyullad egy autó. Konyhai balesetek között gyakori, hogy meggyullad a tűzön felejtett olaj vagy zsír. Elmagyarázták, miért nem szabad égő olajra vizet önteni, majd látványos bemutatón megnézhettük, mekkora tűz keletkezhet, ha helytelenül módszert alkalmazunk ezen tűz oltásakor. Az égő tűz helyes oltását Nikolényi tanár úr is bemutatta  porral oltó készülék segítségével.

A hátborzongató bemutatók után négy különböző helyszínen folytatódott a program. Tanulóink  fegyverbemutatót, elsősegély-bemutató láthattak. Megismerkedhettek a tűzoltóautókkal és azok felszereléseivel. Érdekes volt, amikor traffipax segítségével megmérhették futás közben sebességüket a felsősök.

Köszönjük a szervezőknek a látványos bemutatókat.

Mialatt a felsősök katasztrófavédelmi bemutatót néztek, az alatt az alsósok a következő  programokon vettek részt.

A harmadik és negyedik osztályosok egy nagyon színes, vidám délelőttöt tölthettek el szeptember 27-én, pénteken a Szent István téren egy pályázatnak köszönhetően. A gyerekek szőlőt préseltek, mustot készítettek és ittak. Az állatsimogatóban háziállatokkal barátkozhattak. Az előre gyerekek által elkészített nemezlabdával zsonglőrködtek. Népi játékokat próbálhatott ki, mindenki kedve szerint. Brigi néni és néptáncos csapata mindenkit megtáncoltatott. Lehetőség nyílt arra is, hogy a diákok beöltözzenek népi öltözetbe és fényképezkedjenek egy muskátlis ablak előtt benne. A fotóhoz képkeretet készíthettek kedvük szerint. Sok egyéb lehetőség kínálkozott még a forgatagban, de osztályunk ezeken vett részt. Megemlíteném még azt is, hogy csokiforintokat kaptak az osztályok, ha jól szerepeltek az állomásokon. Ezeket a végén be lehetett váltani különféle programokra, amik lebonyolítása a későbbiekben lesz megtartva. Volt, aki a tanya partira váltotta be, lehetett mikulás partira fizetni a csokiforintokkal; mi egy darulest néztünk ki magunknak. A délelőtti program gyorsan eltelt, egy nagy össznépi tánccal zárták az eseményt. Nagyon jól érezték a gyerekek magukat, várják a folytatást.

Az első és második évfolyamosok ugyanezen a napon az iskola udvarán három helyszínen sportoltak. A tornateremben akadálypályán mutathatták meg ügyességüket. Az udvaron ugróköteleztek, és sok gyerek örömére birtokba vehették az udvaron felfújt ugrálóvárat.