Németországi kirándulás 2015

Szeptember utolsó hetében 6. alkalommal látogattuk meg partneriskolánkat, a thüringiai Mechterstädtben.

Az éjféli indulás után 16 órát utazó 14 tanulót és 4 kísérő tanárt nagy szeretettel várták a német vendéglátók. A rövid megbeszélés után a gyerekek a vendéglátó családoknál, a pedagógusok finom vacsora után egy közeli település hangulatos fogadójában pihenhették ki az út fáradalmait.

Másnap az iskola igazgatója magyar mondatokkal színesített köszöntővel lepett meg minket. Délelőtt érdekes játékok segítségével ismerkedhettek meg a gyerekek egymással, tanáraink órákat látogattak. Majd következett a fordulatokban bővelkedő kézilabda mérkőzés, amit kemény csatában 1 góllal mi nyertünk meg. Nem tört meg a hagyomány, a kupa ismét utazhatott. A délutánt a gyerekek a vendéglátó családoknál töltötték, mi tanárok a német kollégák szakszerű, német és angol nyelvű beszámolóit hallgatva gyönyörködhettünk Erfurt nevezetességeiben. A városnézést egy népszerű helyi étteremben zártuk.

A keddi napot Drezdában töltöttük, ahol egy látványos múzeumban az emberi test működésével, majd magyar nyelvű idegenvezetőnk segítségével az Óváros történetével ismerkedhettünk meg.

Szerdán Hohenfeldenben egy skanzent látogattunk meg, ahol betekintést nyertünk a 18. században élt emberek életébe. A délutáni fürdőlátogatás kellemes emlékeket hagyott gyerekeinkben.

Csütörtök délelőtt egy kellemes séta után érkeztünk egy farmra, ahol nagyüzemi körülmények között tárolják a silótakarmányt, tenyésztik a sertéseket és szarvasmarhákat. Az esti búcsúvacsorán megköszöntük vendéglátóink áldozatos munkáját és átadtuk iskolánk meghívását a következő tanévre.

Pénteken élményekkel és sok ajándékkal indultunk haza.
Szeretnénk köszönetet mondani Kistelek Város Önkormányzatának, hogy utazásunkhoz a kisbuszt biztosította, és Czirok Tamás buszvezetőnek, hogy az úton vigyázott ránk.

Kiss Imre