Zöld iskola

Műanyagpalack gyűjtés

Mint ahogyan mindenki tudja, a műanyag erősen környezetkárosító, hiszen nem bomlik le csak hosszú évtizedek alatt. Az egyetlen megoldás, ha újra felhasználjuk. A 2009/10-es tanévben megkezdtük a műanyagpalackok és kupakjaik, valamint az alumínium italdobozok szelektív gyűjtését. Az összegyűjtött hulladékért iskolánk pénzt kap, így kérünk mindenkit, akinél keletkezik ilyen típusú hulladék, hozza, vagy küldje be gyermekével az udvarban elhelyezett gyűjtőzsákokba. Az így összegyűjtött műanyag és alumínium termékek nem kerülnek vissza a kommunális hulladékba, hanem speciális technológiával újrahasznosítják őket, ezzel is kímélve környezetünket.

Segítségüket köszönjük!

Szárazelemgyűjtés

Iskolánkban 2006 őszétől kezdtük meg a használt szárazelemek visszagyűjtését. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, és mi is tevőlegesen részt vegyünk környezetünk megóvásában.

Két gyűjtőládát helyeztünk el a földszinti öltözőfolyosón, melyekben bárki elhelyezheti lemerült, elhasznált elemeit. A használt elemek általában a kommunális hulladékba kerülnek, amit ezután szeméttelepekre szállítanak. Ebből következően a veszélyes hulladéknak minősülő szárazelem végül a talajba kerül, idővel pedig onnan kimosódva a talajvízbe, ezzel mérgezve az élővilágot a legapróbb élőlénytől az emberig. A megoldást az jelenti, hogy a kommunális hulladéktól különválasztva, szelektíven gyűjtjük össze ezeket az elemeket, és erre a célra létrehozott speciális megsemmisítőbe küldjük, ahol ártalmatlanítják őket.

Kérjük, akinél otthon keletkezik ilyen típusú hulladék (laposelem, gombelem, ceruzaelem, stb.), az hozza, vagy küldje be a gyűjtőládába, hogy megfelelő helyre elszállítva feldolgozhassák, ezzel biztosítva környezetünk, és így saját egészségünk megóvását.