2011 Mechterstädt

Késő este érkeztünk meg Mechterstädtbe. Rövid tájékoztató után a gyerekeket elvitték a a német szülők, minket tanárokat az iskola tankonyhájában finom vacsora és kellemes beszélgetés várt. Utána elvittek minket a szálláshelyünkre, ami egy közeli hangulatos kis panzió volt.

Csütörtökön reggel a német iskola igazgatója köszöntött minket az iskola udvarán. Délelőtt tanítási órákon és a diákparlament ülésén vettünk részt. Délután zajlott a már tradicionális kézilabdatorna. Este mi tanárok együtt bowlingoztunk német kollégáinkkal (ez is hagyomány).

A pénteki nap Eisenachról és környékéről szólt (Bach-ház, Sárkány-szurdok, Wartburg vár).

Szombaton a Merkers bányákban és egy a budapesti Tropicariumhoz hasonló helyen voltunk Zella-Mehlisben.

A vasárnapot a gyerekek a vendéglátó családokkal töltötték. Mi felnőttek több német kolléga társaságában a buchenwaldi munkatábort kerestük fel. Majd egy ízletes ebéd után a jénai planetáriumban néztünk meg egy előadást.

Hétfőn Bad Langensalzában jártunk (városnézés, Japán-kert). Délután a Hainich Nemzeti Parkban gyönyörködtünk az őszi tájban.

Kedden ismét tanítási órákon (pl. drámapedagógiai foglalkozáson részleteket játszottak el nekünk a Rómeó és Júliából) és a diákparlament ülésén vettek részt a gyerekeink és a velünk kiutazó iskolánk diákönkormányzatát segítő tanár. Ezalatt a 2 “Comenius-team”  megbeszélést tartott, ahol értékeltük az elvégzett munkát és felvázoltuk elképzeléseinket a jövővel kapcsolatban. Elhatároztuk, hogy megpróbáljuk tovább folytatni a kapcsolatot, még ha szerényebb körülmények között is.

Szerdán Hohenfeldenben egy skanzent néztünk meg. Délután kellemesen sétálgattunk Erfurtban.

A csütörtöki weimari városnézéssel (Schiller-ház, Fejedelmek-Kriptája) zártuk Thüringia megismerését.

Az esti búcsúvacsorán megköszöntük a német kollégáknak és a családoknak a fantasztikus szervező munkát.

Másnap kora reggel fáradtan, de jó érzésekkel indultunk haza. Az élményekről még ma is sokat beszélgetünk.

 

Képek