2008

Német vendégek Kisteleken (október 5-10.-ig)

 

Öt nap után fáradtan, de sok élménnyel gazdagodva tértek haza vendégeink Kistelekről. A mechterstädti Bertha-von-Suttner-Regelschule 23 tanulója es 4 pedagógusa a már 6 éve működő testvériskolai kapcsolat keretében ismerkedett meg Dél-Alföld kultúrájával és történelmével. Nemcsak a KÓBOR-LÓ-i lovaskocsizás és kemencében készített ebéd, a tiszai hajókázás, Fehér-tó madárvilágának megismerése, a kiskunmajsai strandlátogatás és az Ópusztaszeri Emlékparkban eltöltött délelőtt, hanem a vendéglátó szülők és gyerekek odaadó gondoskodása is mély nyomokat hagyott a német tanulókban. Az őket kísérő pedagógusok (Silvia Bischoff, Petra Burkhardt, Barbara Schönau és Peter Bake) is elégedetten indulhattak útnak. Talán a buszon kipihenhették magukat, hiszen nevelőtestületünk társaságában és vendégeként esténként a magyar étkezési szokásokkal ismerkedhettek meg (Öreg-Kőrössy Halászcsárda, Kemencés Csárda-Ópusztaszer, Sípos-Pince-Kiskunmajsa).

A csütörtök esti iskolai programon, melyen a vendéglátó családok és a nevelőtestület mellett az önkormányzat képviseletében Dr. Somodi Lilla jegyző és Darabos Gábor alpolgármester is részt vett, került sor az iskolák kölcsönös köszöntésére és az ajándékok átadására. Mindenkinek ízlett a Hegedűs Ferenc és Pertics Károly közreműködésével készült igazi magyaros, bográcsos marhapörkölt és a tárcsán sütött hús. Gyorsan elfogytak a szülők és kolléganők saját készítésű süteményei is.

A hét során a vendéglátó pedagógusok (Dobcsányiné Rehák Rózsa, Sutkáné Németh Emese, Sisákné Molnár Erika, Csányiné Pertics Piroska és Kiss Imre) mellett a tanári kar többi tagjának is lehetősege volt meglévő nyelvismeretét gyarapítani, hiszen vendégeink minden alkalmat megragadtak, hogy németül vagy angolul beszélgessenek velünk. Mivel többen már jártak nálunk 2 évvel ezelőtt is, bizony alaposan elcsodálkoztak, hogy mennyire megszépült és kibővült iskolánk e rövid idő alatt.

A partneriskolai program jövőre a mi kiutazásunkkal folytatódik.

Végül szeretnénk köszönetet mondani a vendéglátó családoknak, kollégáknak, iskolánk konyhásainak és takarítóinak, a Polgármesteri Hivatalnak, a Rózsaliget Kollégiumnak és nem utolsósorban Czirok Tamásnak és Torstennek, akik buszvezetőként vigyáztak ránk, amikor úton voltunk.

Kiss Imre