Német vendégek Kisteleken

Idén már 6. alkalommal üdvözölhettük a türingiai Mechterstädt település, Bertha von Suttner Regelschule diákjait és felnőtt kísérőit. 15 órás utazás után, vasárnap délután 4-kor érkeztek meg vendégeink. Rövid köszöntő és ismerkedés után a gyerekek és a szülők izgatottan, de mosolyogva távoztak. Sokan még aznap közös programokkal lepték meg a német tanulókat, akiknek így még lefekvés előtt lehetőségük volt első benyomásaikat egymással megosztani.

Hétfő délelőtt közös tanulás, délután a már hagyományos kézilabda torna várt a résztvevőkre. A játékot a vendégek nyerték, így a vándorkupát most ők őrzik egy évig. Kedden a Csú-Sziki Kalandpálya kemény akadályai és az Aquapolis csúszdái tették próbára a gyerekek ügyességét. Az energiát a szülők által készített szendvicsek mellett az elmaradhatatlan „szegedi” hamburger szolgáltatta. Szükség is volt a jó állóképességre, hiszen szerdán közel 12 km-es sétával ismerkedtünk meg fővárosunk nevezetességeivel (Hősök tere, Parlament, Halászbástya, Mátyás-templom és a Budai Vár). Az Országházat két csoportban, német és magyar nyelvű tájékoztatással tekinthettük meg. A felkészült idegenvezetők és a csodálatos környezet miatt ez a program felejthetetlen élményt nyújtott számunkra. Csütörtökön következett, ahogy a német kollégákkal ezt elneveztük, a triatlon harmadik versenyszáma, kerékpártúra Ópusztaszerre. A Feszty-körkép nagyon tetszett a német tanulóknak, hiszen ilyen műalkotással még nem találkoztak. Odafelé a Sándor család tanyáján elfogyasztott sajtos-tejfölös lángos, visszafelé a Kemencés-csárda nutellás palacsintája hajtotta a kerékpárokat. Este a búcsúvacsorát a szülők készítették el számunkra. A tárcsán sült csirkehús, a finom köretek és sütemények méltó befejezései voltak a gazdag programokkal eltelt hétnek. Pénteken kissé fáradtan, de fájó szívvel váltunk el vendégeinktől, abban a reményben, hogy sokan jövő ősszel Németországban ismét találkozhatunk egymással.

A gyerekek nevében szeretnék köszönetet mondani szüleiknek, hogy áldozatos munkájukkal lehetővé tették számukra, hogy ilyen programban részt vehessenek. Szeretném megköszönni kollégáimnak, hogy óráikon betekintést nyerhettek vendégeink a nálunk folyó munkába, és hogy esténként vendégül látták a német pedagógusokat. Három este fogyaszthattunk el finom vacsorát kellemes, családias környezetben (főszakácsok: Mészáros Orsolya, Nikolényi István és Pertics Károly). Köszönetet szeretnék mondani Németh Mihálynak és családjának, akik kedves és figyelmes szállásadói voltak felnőtt vendégeinknek. Köszönjük az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark vezetőségének, hogy a parkot és a Feszty-körképet ingyen meglátogathattuk.

Végül szeretném megköszönni Nagy Sándor polgármester úrnak és Kistelek Város Önkormányzatának, hogy programjaink megvalósításához anyagi segítséget nyújtottak.

Kiss Imre