2014 Kistelek

2014-ben az iskolánk ismét vendégül látta a mechterstädi testvériskola tanulóit és pedagógusait. A szülők által is zseniálisnak tartott programról beszéljenek a diákok, a szülők és a tanárok.

20140923_175537

Ami történt, rövidenA Kisteleki Általános Iskola 2014. szeptember 21. és 26. között ismét vendégül látta a mechterstädi testvériskolánk tanulóit és pedagógusait. Az itt eltöltött néhány napot igyekeztünk felejthetetlenné tenni vendégeink számára. Remélhetőleg sikerült Őket megismertetni egy kicsit Magyarországgal. Ez alatt a néhány nap alatt vendégeink és tanulóink voltak Szegeden, Budapesten és Ópusztaszeren is.

Ahogyan egy kísérő tanár és a diákok látták

2013 őszén kísérő tanárként részt vettem diákjaink németországi tanulmányi kirándulásán. A testvériskolában tett látogatás pedagógiailag, módszertanilag nagy hatással volt rám. Idén lehetőségen volt részt venni a német tanárok és diákok vendégfogadásában, amely szintén nagy élmény volt számomra.A fogadó családok néhány napra gyakorlatilag „örökbe fogadják” a német diákokat. Ez meghatározó élményt jelent nemcsak a diákok, hanem szüleik, testvéreik számára is. Minden gyerek eltérő módon, nyelvileg és szociálisan a saját maga szintjén éli meg a cserekapcsolatot, azonban az elválás pillanatában mindannyiuk szíve összeszorul, sokan könnyes szemmel búcsúznak el társaiktól. Álljon itt néhány fogadó diák gondolata a látogatással kapcsolatban.„Ez a hét tökéletes lehetőséget adott ahhoz, hogy gyakoroljuk az angolt, még akkor is, ha a németek nem beszéltek annyira jól. Szerintem a programok jók voltak és a társaság is összejött a végére. Új barátokat szereztünk, akikkel remélhetőleg majd tartjuk a kapcsolatot. Viszont abba szomorú belegondolni, hogy ezekkel a gyerekekkel valószínűleg soha többet nem fogunk találkozni.”„A németekkel töltött napok izgalmasak és viccesek voltak. Sokat nevettünk. A többség értette, amit mondtak és ők is értették, amit mi mondtunk.”„Egyrészről azért volt jó, mert sokat beszélhettünk angolul, másrészről pedig sok új barátot szereztünk. Élveztem az új barátságok miatt, és az miatt, hogy sok új tapasztalattal és élménnyel gazdagodhattam. Sosem fogom megbánni, hogy részt vettem egy ilyen programban. Nagyon élvezetes hetet töltöttünk el velünk együtt.”„Szerintem egy jó, kellemes hetet töltöttünk együtt a németekkel. Izgatottak voltunk, amikor megérkeztek. Voltunk Szegeden, Budapesten, Ópusztaszeren és mindannyian jól szórakoztunk. Új élményeket és barátokat szereztünk. A tanárok kedvesek voltak és jó programokat szerveztek. Néha már egy kicsit elfáradtunk, de megérte a látványért, élményért. Összességében egy élmény dús, vidám hét volt. A németeket nagyon megkedveltem. És már hiányzott a ’németem’ is, remélem, még találkozni fogok vele valamikor.”„Nagyon élveztem ezt a hetet. A német vendégem igazán aranyos és barátságos volt. Sokat beszélgettünk a családjáról és hogy ott Németországban mennyire másabbak a dolgok, mint itt. A heti programok is tetszettek. Szinte minden nap, miután hazajöttünk a kirándulásról, szerveztünk egy kis külön programot a többiekkel. Volt bowling, a parkban beszélgetés és nem egyszer focizás is.”

„Nagyon tetszettek a programok! Humorosak és kedvesek voltak a németek. Nagyon hiányoznak! Sokat beszélgettünk.”

„Nagyon élmény dúsak voltak a programok. Látszott, hogy a német vendégek is élvezték. Nagyon izgalmas volt a németeknek a fogadóknál aludni. Személy szerint nekem nagyon érdekes volt.”

„Szerintem ez egy nagyon jó élmény volt, mivel úgy érzem, hogy fejleszthettem az angol tudásom, és még új barátokat is szereztem.”

„Az volt a jó a német fogadásban, hogy sok program volt és még az iskolában csak az első négy óra volt megtartva.”

„Jól éreztem magam a németekkel. A kedvencem a Csodák Palotája volt. Tetszett a vasárnapi focizás és a focimeccsek nézése este.”

A diákokkal együtt hálásak vagyunk iskolánk vezetőségének, valamint szervező kollégámnak, Kiss Imre tanár úrnak, hogy részt vehettünk a testvériskolai programban. Remélem, a jövőben még sok gyerek részesülhet majd hasonló élményben.

Mészáros Orsolya, tanár

Ahogyan a szülők látták

Nagy örömünkre szolgált, hogy az immár 10 éve fennálló partneriskolai kapcsolatba az idén a mi családunk is bekapcsolódott, mint fogadó család.

Izgalommal és várakozással és persze mindenféle finomsággal megrakott konyhával  vártuk a német mechterstädti Bertha-von-Suttner-Regelschule diákjait. A vártnál korábban érkező vendégeket nagy-nagy szeretettel fogadtuk. Az iskolában lezajlott köszöntő után mindenki hazaindult a kis vendéggel.

Az idegesség a német kislányon, de a saját kislányomon is érezhető volt, hiszen mindkettejük számára egy teljesen új élmény volt. A vacsorára sütött palacsinta szerencsére sokat javított a hangulaton, eközben a nyelvi nehézségeket is egyre ügyesebben áthidaltuk. Mi felnőttek a német nyelvtudásunkat szedtük elő, nem kevés nevetést okozva ezzel kis vendégünknek.

Az öt nap alatt rengeteg programban vettek részt a gyerekek, igazán sok élményt szereztek, sárkányhajóztak, strandoltak, voltak Pesten és kerékpárral Ópusztaszeren. A többi anyukával forródrótot tartva igyekeztünk mindig olyat főzni, amit a vendégeink is szeretnek, ami többé-kevesebbé sikerült is, mire este hazaértek mindig meleg vacsora várta őket.

A búcsúvacsora azt hiszem igazán jól sikerült, a marhapörkölt, a sütemények, az ajándékok méltó befejezését jelentették az elmúlt 4 napnak.

Biztos vagyok benne, hogy vendégeink új élményekkel, sok-sok új tapasztalattal és sok új ízzel és persze szerény ajándékokkal gazdagodva tértek haza.

A programot zseniálisnak tartom, hiszen amellett, hogy egy nagyot kirándultak, új barátokat szereztek a gyerekek ebben a 4 napban, hihetetlen ösztönzést kaptak az angol tanulásra, hiszen jövőre meg kell magukat értetni, azon a kiránduláson, amit már alig várnak.

Ezért a lehetőségért köszönet illeti iskolánk pedagógusait, vezetőit és a program támogatóit egyaránt, hiszen gyermekeink ismét lehetőséget kaptak a fejlődésre.

 

Bujákné Szabó Krisztina, szülő

Jövőre irány Németország!

A partneriskolai kapcsolatok a következő tanév októberének első hetében folytatódnak a thüringiai Mechterstädtben. Már el is kezdődtek a szervezési feladatok, tájékoztatott minket levelében Peter Bake a német csoport állandó kísérője.A búcsúvacsorán Frank Teichmann, a Bertha von Suttner Iskola igazgatója megköszönte a szülők és kollégák áldozatos munkáját, a város vezetésének anyagi támogatását. Beszédében kiemelte, hogy a vendégek betekintést nyerhettek a magyar családok életébe, a szegedi, ópusztaszeri és budapesti kirándulások alkalmával megismerkedhettek Magyarország történelmi és kulturális hagyományaival. A nyelvi készségek fejlődése mellett ismét új barátságok születtek. A partneriskolai kapcsolat fennállásának 10. évfordulójára egy réztáblát adott át iskolánknak.Az elmúlt időszakra tekintve elmondhatjuk, hogy közel 100-100 magyar és német tanuló és 15-15 tanár vett részt a programokon. Városunk és iskolánk vezetése mindig együttműködött a kapcsolat fenntartásában. Legnagyobb dicséret a magyar és a német szülőket illeti, hiszen idegen gyermekeket fogadtak otthonukba, gondoskodtak ellátásukról, kényelmükről.Gyermekeink jövője, oktatása és nevelése társadalmunk egyik legfontosabb feladata. Saját kultúránk megbecsülése, más országok kultúrájának megismerése hozzásegíthet minket, hogy megtaláljuk helyünket Európában.

Kiss Imre, tanár

Köszönetnyilvánítás

A Kisteleki Általános Iskola tanulói és pedagógusai nevében ezúton szeretnék köszönetet mondani minden kedves szülőnek, hogy lehetővé tették a németországi testvériskolánk tanulóinak fogadását, ezáltal a program folytatását.
Külön köszönet illeti Kistelek Város Önkormányzatát, Nagy Sándor Polgármester Urat, Faragó Klára tankerületi igazgatónkat, hogy támogatták és jelenlétükkel megtisztelték közös programjainkat.

Köszönettel:
Pappné Guba Éva, intézményvezető
20140921_190736 20140921_192214 20140922_142730 20140922_182311 20140923_100207 20140923_102810 20140923_175327 20140924_162638 20140925_085719 20140925_092646 20140925_121127  20140925_140512 20140925_181921