Közlekedjünk együtt, vigyázzunk egymásra! Közlekedésbiztonság második osztályban

Iskolánk a 2019/2020-as tanévben csatlakozott a KEVE programhoz. Felmenő rendszerben a három első osztályban vezettük be a közlekedésbiztonsággal kapcsolatos foglalkozásokat.

A 2.b osztályban legutóbb 2020.október 22-én tartottunk KEVE órát, a gyermekek legnagyobb örömére. A jelenleg első osztályban tanító pedagógus kollégák is bepillantást nyerhettek a munkánkba.

Felelevenítettük a legalapvetőbb közlekedési szabályokat: gyakoroltuk a zebrán való átkelés helyes módját, szituációs játékokon keresztül átismételtük a legfontosabb segélykérési módokat és szimuláltunk különböző helyzeteket. Megbeszéltük a láthatóság fontosságát és ennek eszközeit, teendőit. Sort kerítettünk a legfontosabb közlekedési táblák jelentésének átismétlésére és a tömegközlekedéssel kapcsolatos alapvető tudnivalók gyakorlására.  Fontos részét képezte a foglalkozásnak a kerékpáros közlekedés témaköre: a biztonságos kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos tudnivalók és teendők elsajátításán túl megismerkedtünk a biciklik kötelező és ajánlott tartozékaival és kipróbáltuk a Tankerületi Központ által az iskolánk rendelkezésére bocsájtott kerékpárokat is.

A tapasztalatunk az, hogy a tanulók várják és szeretik a KEVE órákat. A foglalkozások megtartása során törekszünk az élményszerűség és a gyakorlatiasság szempontjainak életkori sajátosságokhoz igazított megvalósítására, mely segíti a gyermekeket abban, hogy fontos, könnyen felidézhető és a hétköznapi életben jól hasznosítható ismereteket sajátítsanak el.

Sándorné Lajkó Gabriella