Hazajöttünk, megáldott a csíksomlyói szűz Mária

2019. május 28-án hajnali ötkor izgatottan vártuk a buszokat, amelyek Erdélybe szállítanak minket. Közel 70 gyerek és 7 pedagógus indult felfedezni Erdély gyöngyszemeit. Első állomásunk Arad volt, a 13 vértanú emlékműve. Még a nap is kisütött mikor megkoszorúztunk az obelixet. A következő úticél Déva vára, felidéztük felépítésének mondai körülményeit, kár hogy csak lentről csodálhattuk meg.
Ezután Vajdahunyad vára következett, ahová szerencsésen bejutottunk és láthattunk egy korabeli szobaberendezést, ruhákat, faragott ládákat. Este értünk Szentegyházára, ahol finom vacsorával vártak bennünket, majd mindenki elfoglalta szálláshelyét.
Másnap első úticélunk Csíksomlyó volt. Az idegenvezető érdekes történeteket mesélt útközben. Lélegzetelállítóan szép a „Napba öltözött asszony”. Felsétáltunk egy 1775-ben épült kápolnához, ahonnan szép kilátás nyílik a kegytemplomra. A hármas oltárhoz sajnos nem mehettünk be, most már a pápalátogatás miatt lezárták a helyszínt.
Ezt követően a Békás-szoros fölénk magasodó sziklái kápráztattak el bennünket. Miután megjártunk a pokol kapuját, tornácát, elsétáltunk a Gyilkos-tóhoz. Megtudtuk, hogy honnan kapta a nevét, és egy kis időt eltöltöttünk a partján sétálva. Az nap még Parajdra a sóbányába is el tudtunk jutni. Nagyon izgalmas tudni, hogy a hegy gyomrában járunk.
Csütörtökön Korondon jártunk. Megnéztünk egy fazekasműhelyt és szép tárgyakat vásárolhattunk.
Farkaslakán Tamási Áron síremléke előtt tisztelegtünk, megkoszorúztuk és felidéztük Ábel történetét. Szejkefürdőn megkóstolhattuk a savanyú gyógyvizet. Nem ízlett mindenkinek, de állítólag nagyon egészséges. Orbán Balázs sírhelyénél elénekeltük a székely himnuszt és megcsodáltuk a faragott székelykapukat. Délután Szentegyházán jót játszottunk helyi fiatalokkal, a focit ők nyerték, a kézilabdát mi. Este nagyot énekeltünk, jól éreztük magunkat.
Péntek reggel elindultunk hazafelé. Útközben megálltunk Kolozsvárott és megnéztük a monumentális Mátyás király szobrot. A szülőházát csak kívülről láthattuk, ugyanúgy mint Bolyai János híres matematikusét. A királyhágón átérve búcsút vettünk Erdélytől, még az ég is megsiratott bennünket.
Élményekkel tele értünk haza, máskor is szívesen elmennénk ide.
A Kisteleki Általános Iskola 7. évfolyamos tanulói.